Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

NEM TÚLZOK

NEM TÚLZOK

Guten Tag faszikáim!

Az örökség /Dědictví aneb Kurvahošigutntag/

2016. augusztus 16. - Joey Jones

Meglehetősen hosszú időre eltűntem, gondolkoztam milyen érdekfeszítő írással térjek vissza, amiben pl. arról regélek, hogy milyen tippet kapjanak az aranyásók, vagy más tabu téma boncolgatásával kábíthatom a népet. Inkább egy filmajánlót prezentálnék, ami a kifinomult ízléssel megáldott sznob - rosét kortyolgató és mindent jobban tudó - picsáknak nem éri el az ingerküszöbét.

orokseg4.jpg

Ez a cseh vígjáték tényleg eléggé megosztó, valakinek nagy kedvence lesz és megeshet az is, aki végig sem bírja nézni. Egy igazi abszurd humort kedvelő embernek, aki számára ismeretlen színészekkel (lásd: Macskajaj) készült filmet is megszeretett, annak van esélye ismét a másfél órás szórakozásra. Visszarepít minket a 90-es évek elejére, amikor Csehszlovákia szétválik és  a rendszerváltás után ízlelgetik egy kis faluban az életet az egyszerű emberek.

Rövid történet:

Íme itt a kommunizmus utáni szép új világ! Már senki sem szólhat bele az ember életébe, ha úgy akarja, akár a fejére szakadhat a tető, vagy a tyúkok rohangálhatnak a konyhaasztalon. Bohus (Bolek Polívka) élvezi ezt az életet, hiszen sose szerette a munkát, viszont szívesen heverészik az ágyban vagy mulatozik a kocsmában, esetleg a fiatal kocsmárosnét (Dagmar Veskrnová) hajkurássza.
Megszokott kis világával igen elégedett, nem is vágyik ő többre, de az élet - ki tudja miért - megajándékozza. Egy nap kocsmaasztali pihenőjét egy öltönyös, városi férfi (Miroslav Donutil) szakítja meg, aki azzal az örömhírrel érkezett, hogy hatalmas vagyont örökölt. Bohusek elindul a városba, hogy szemrevételezze újdonsült ingatlanjait.
És mit tesz az ember, ha hirtelen rázúdul egy óriási örökség? Természetesen szórja a pénzt, amire csak lehet, hisz ez már tiszta Amerika.

orokseg2.jpg

Amikor először néztem a filmet, ahogy elkezdődik, már csóváltam a fejem: „Nee.. mi ez a szar? A néne viszi a lepényt egy omladozó nyárikonyhába? Most komoly?!” Utána pedig szépen beindul a maga harsány módján a történet és nincs kiszállás. Bohumil Stejskal a lusta melós lóvés csávó lesz, mindent és mindenkit kilóra megvenne és meg is vesz. Amit sok néző csak gondolatban tenne, ő meg is teszi a maga surmó módján. Megbotránkoztat, folyton itat, bulizni hív és nem tudja már mire elbaszni a pénzét. Azt hiszem, tökéletesen bemutatja a történet kitalálója az iskolázatlan munkakerülő embert, aki nem képes feldolgozni, hogy mit tegyen a hatalmas vagyonával. Hogy mi lesz ennek a vége? Katarzis. ;)

Amire számíthattok:

  • falusi élet
  • svájci sapka
  • disznó, tyúk, nyúl, kecske, ló
  • strucc, ami igazából emu
  • Volga taxi
  • kocsma törzsvendégekkel
  • sör, kurva sok habbal
  • szóda első osztályú kávéházban
  • felháborodott pincérek, boltosok, ügyvédek
  • kupleráj világkörüli utazással
  • medence, parabola, ringlispíl, emeletes busz
  • BMW E30 Cabrio
  • Karel Gott
  • és töménytelen mennyiségű Slivovica

Tanulság:

Nem illik azt mondani, hogy kurva!

orokseg1.jpgMost nem kezdek áradozni a rendező Vera Chytilová munkásságáról, mert halvány fogalmam sincs róla milyen filmeket vitt még sikerre, csak ez az egy szatirikus vígjáték, amit Bolek Polívkával alkottak.

Kezdjük az eredeti nyelvű ajánlóval:

 

Itt pedig a magyar szinkronos teljes film megtekinthető:

A magyar szinkron egyesek szerint borzalom, nekem azzal sincs semmi bajom, sőt még a csehek is mondták, hogy Reviczky Gábor hangszíne kiválóan illik a főhőshöz.

Ha elég pihent vagy ülj le hozzá, vegyél magad mellé egy kis harapnivalót, sört esetleg és várd az újabb és újabb ökörségeket, amit ez a 1992-es movie adhat. (93-ban mutatták be a mozikban.) Boldogan ajánlom kamaszkorom egyik kedvenc filmjét szíves megtekintésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtulzok.blog.hu/api/trackback/id/tr6010415494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2016.08.17. 10:00:44

Rettenetesen szar, suttyó film, szvsz.

szsuzsanna 2016.08.17. 10:45:35

-KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM ÉS KÖSZÖNÖM!
-anno, videokazettán, megvolt, több példányban, -de, sajnos, "elvesztek, kölcsönadásokból kifolyólag"...
Szerintem, ezt a filmet, -a hozzánk hasonló vének tudják IGAZÁN élvezni...
-Mi, akik, fiatalon, leginkább, csak a szocialista relációban utazgathattunk, -pl. Csehszlovákiába..., -ha hegyeket látni, síelni stb-t szerettünk volna...
-El sem tudjátok képzelni, (hál' isten!), hogy a szlovák fináncok milyen változatos "szopatásokkal" kedveskedtek... -jövet-menet!!!
-A lényeg, -sok ezer, elvetemült magyar turista, sokszor csavarogta az országot., -gengszterváltás előtt, ,és után is, -EZ a film, nekik (nekünk), mondja a legtöbbet...
-Mi, még most is, -"idézzük:-és röhögjük: -a "Guten Tág Faszikáim!, - Ne tegezd a lovam.., -"Amadeus -álma", ----stb-stb...szövegeket, a filmből...
-bocs., -nosztalgiák:
-az, a "hattyús körhinta": ---annó, -a 80-as évek közepén, -pl., Iglóban is működött ilyen: 2 korona volt, akkor, egy menet..., -kb. 15 év múlva, ugyanott, ugyanaz, még meg volt....
-Nem tudom, hogy a mostani fiatalok tudják-e élvezni ezt a filmet?
-Valószínűleg nem igazán, ---szerencséjükre...
-Én, őszintén hálás vagyok neked, hogy föltetted!!!
-Remélem, még, sokan megköszönik neked, azok, -akik, ezt a filmet, -"értve" élvezték, -anno( is)...

cube527 2016.08.17. 11:28:34

Hatalmas film, főleg az éttermi jelenet :).

Jóska Pista 2016.08.17. 16:08:25

Ehhez a filmhez át kell élni azt a kort. '90s évek eleje.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.17. 19:15:51

hát azért messze van ez a Macskajajtól :D érdekes hogy mindenki ahhoz hasonlítja, nekem nagyon olcsónak, és tévéfilmesnek tűnt, játszani nem tudó Fogarasi Árpádokkal :D

DanteTM 2016.08.18. 00:08:30

ooo, hanyszor de hanyszor megneztem gyerekkoromban:D "mindenkit megveszek"

gzsakai 2016.08.18. 00:20:45

Limonádé Joe nincs meg véletlenül? Örök hálára köteleznél.

gigabursch 2016.08.18. 09:14:08

Hely és korismeret nélkül nem megy.

Viszont a jellemfejlődés egyébként tettenérhető több szereplőn is.

Jossarian 2018.07.26. 13:08:26

Fura izlesed van de erdekes :D Ez is listara kerult
süti beállítások módosítása