Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

NEM TÚLZOK

NEM TÚLZOK

15 év offline

Oldboy /Oldeuboi/

2017. augusztus 16. - Joey Jones

Mielőtt belekezdtem volna – gondolva a kritikus tömegre – meglestem pár elemzést, fórumot, hogy ne ömlengés legyen, hanem rendes filmajánló. Kritika? Nem… az nem az én asztalom. Készült ámerikai remake, amihez nem fűzök kommentet. Ez a poszt a dél-koreai 2003-as thriller, dráma részletezéséről fog szólni.

en-iyi-gizem-filmleri.jpg

A vagány és pörgős eseményekkel tűzdelt mostani divatfilmeken szocializálódott emberkéknek ez a film nem fog tetszeni. Nem ismernek egy szereplőt se, figyelni kell a részletekre, bemutatnak egy teljesen más kultúrát.
Annyit hallottam én is, hogy fuhh mennyire jó és brutális movie, de nem mondhatnak róla semmit, mert lespoilerezik és meg kell nézni stb.
Először 2008-ban hallottam róla, akkor egy pécsi szállodában egy telefon ébresztődallamaként keltett fel az egyik legszebb betétdal. Nagyon kellemes volt, soha rosszabb ébredést. Nem mertem megnézni ezt a kuriózumot közel 9 évig, részben halogattam és volt bennem egy félsz, hogy a nagyon ajánlott filmben sokszor csalódik az ember.

Rövid történet:

A '80-as évek végén, Oh Dae-soo-t, a teljesen átlagos családapát elrabolják saját háza elől és évekig fogva tartják egy privát cellában, ahol az egyetlen kapcsolatot a külvilággal egy televízió jelenti számára. Így szerez tudomást róla, hogy feleségét megölték és a rendőrség őt gyanúsítja. Értelmetlen és érthetetlen fogvatartása a kezdeti kétségbeesés után eltökélt belső bosszúvá érik. 15 évvel később szabadul, mindenféle magyarázat nélkül. Oh Dae-soo-t megkeresi az a személy, aki valószínűleg minden balszerencséjének okozója és azt javasolja, hogy találja meg, ki és miért tartotta fogva annyi éven át. A rémálom folytatódik Oh Dae-soo számára.

0222oldboy9.jpg

Azért emeltem ki a "saját háza elől"-t, mert kb. minden ajánlóban ezt olvasom, közben ez kurvára nem igaz, mivel egy telefonfülke elől rabolták el. Leírtam a sablonszöveget, de azért ne vezessük félre a lehetséges nézőt.

Teljesen semleges érzésekkel ültem le végignézni, egyedül és nem pofázott közbe senki. Mivel ez a film részben a magányról is szól. Oh Dae-soo-tól csak egy sablonos leszámolást vártam, a rövid előzetesek alapján leginkább arra számítunk, nem? A 15 év bezártság bemutatása nem volt elnyújtva. A főhős méltón prezentálja, hogy készülhet ki valaki és hogyan foglalhatja el magát hasznosan az ember egy ilyen tartalmatlan időszak alatt.

A főszereplőnek rosszakarója nem véletlenül keserítette meg életét és szakította el családjától, jól megszokott életviteléből kiragadva. A teljes becsavarodást az érzelmek megjelenése nem engedi, hogy megtörténjen. Egy bájos fiatal lány és egy hosszú rabság után szabaduló ember miként ad egymásnak esélyt arra, hogy új életet kezdjenek. Együtt felgöngyölítve a szálakat csak reménykedünk, hogy bármelyikük is életben maradjon minél kisebb testi és lelki sérülésekkel.
Végül kiderül minden és sajnos beigazolódik, hogy a józan észnek bizonyos pillanatban muszáj diadalmaskodnia a szív felett, hogy elégtételt vegyen az aki miatt raboskodott Oh Dae-soo.

Amire számíthattok:

  • kalapács, kés, olló
  • dél-koreai rendőrőrs
  • magánzárka TV-vel
  • hangyák
  • öngyilkos jelölt
  • női napszemüveg a főhősön
  • koreai éttermek, élő polip evés
  • szex, ahol a férfi öröme a legfontosabb
  • Hyundai Galloper, Jaguar XJ
  • hipnózis
  • minimal stílusú luxus kégli
  • vér, verekedés
  • tabuk megélése
  • angyalszárny

Tanulság:


"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír."

 oldboy1.jpg

Amikor Quentin Tarantino, azt mondja, hogy a "legtarantinosabb film" amit nem ő csinált, akkor lehet még jó is. Mindenesetre a zeneszerzőt részemről dicséret illeti, itt meghallgatható az egyik - szerintem legjobb - szám a filmzenék közül. Itt pedig pornóképek és videók a főszereplő csajról. Ne... ne vedd komolyan! Szivatlak! :D Csak a munkásságáról wikipédia... áhh mindegy, már megnézted.

Az előzetes:

Ha szeretnéd megtekinteni Park Chan-wook alkotását, akkor itt és itt magyar szinkronnal online nézhető. Ettől is több szabadidővel rendelkezőknek egy laza 3 és fél órás werkfilmet ajánlok, ahol a kulisszák mögé lehet lesni (Polip evés körüli kínlódás, új-zélandi forgatási helyszín, lebasszák az egyik főszereplőt mert késet, stb.), angol felirat segíti majd a lelkes érdeklődőket.

A 15 év offline fedőcímet azért választottam, mert egyrészt a film története szempontjából igaz, másrészt talán a soron következő generáció ettől retteg majd legjobban és nem tudná net nélkül elképzelni sem az életét. Igazi kínszenvedés lenne úgy gondolják, ha beköszöntene egy ilyen időszak. A bezártsággal nincs bajuk csak online legyenek 24/7-be. Öregítés off. Tudjátok, kinek nem inge...

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtulzok.blog.hu/api/trackback/id/tr8012742136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santer 2017.08.17. 01:40:46

A filmet megcsinálták amerikai produkcióként is:

www.imdb.com/title/tt1321511/

(Nem vagyok benne biztos, hogy a cselekmény teljesen azonos, mert a koreait már rég láttam)

De hihetetlen nagy élmény.

VT 135 2018.07.03. 18:07:08

Ez egy fantasy, hiszen már a kiindulási pontja teljesen irreális: ha valakit egyedüllétre kényszerítenek, már pár hónap után is súlyos mentális tüneteket produkál és belátható időn belül megőrül. Ezt azért már elég régóta megállapította a tudomány, nem tudom, miért találtak ki egy ennyire hihetetlen alapkiindulási pontot.
süti beállítások módosítása